Brandveiligheid

Een prettig en veilig thuis creĆ«ren we samen. Dat doen we binnen onze woning, maar ook in de publieke ruimtes. Zo houd u het gebouw veilig voor uzelf en uw buren. Rekening houden met brandveiligheid kan levens redden. Een belangrijk onderwerp, waar we graag meer over vertellen. 

Houd de galerij vrij

Een simpele maar enorm belangrijke boodschap. Stel dat je de hulpdiensten nodig hebt maar door allerlei spullen op de galerij kunnen ze niet op tijd bij jou of je buurman met een hartstilstand zijn. Dat kan levens kosten, in plaats van redden. Precies daarom startten we, samen met de Veiligheidsregio Hollands Midden, een campagne om huurders bewust te maken. Bekijk hieronder de video die daarbij hoort. 

Youtube thumbnail

In en om uw woning

Een fijne en veilige plek om te wonen is belangrijk. Onze buurtbeheerders, wijkconsulenten, de wijkagenten en de brandweer werken veel samen aan de veiligheid in uw buurt. Ook u kunt veel doen. We geven graag tips over hoe u bijdraagt aan brandveilig wonen.

Scootmobielen en veiligheid

Er zijn regels voor het gebruik en het parkeren van scootmobiels in gebouwen. Een scootmobielbrand heeft grote gevolgen. Binnen twee minuten is veilig vluchten niet meer mogelijk. Het is daarom verboden scootmobielen in vluchtwegen te plaatsen.

Bekijk de folder van de brandweer over scootmobielen
Oplader, accu's en adapters

Een telefoon onder uw kussen is gevaarlijk en kan resulteren in brand. De telefoon en/of oplader kan zijn warmte niet kwijt en vat vlam. Het gebeurt voor u het doorheeft. Zorg dat u apparaten veilig oplaadt. Leg adapters of apparaten op een stabiele en vrije ondergrond, nooit onder dekens, kussens of in de buurt van brandbare dingen. Gebruik altijd de originele oplader, dat is het meest veilig.

Lees meer op de website van de brandweer
Rookmelders

Dunavie heeft in uw woning een of meerdere rookmelders opgehangen. Deze gaan tien jaar mee. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud en het testen. Werkt uw rookmelder niet meer bij het testen? Vraag dan een nieuwe aan. Wilt u meer informatie over het onderhouden van een rookmelder? Lees hier de handleiding voor de Elro rookmelder of klik hier voor de ASD-10Q.

Vraag een nieuwe rookmelder aan
Veilige vluchtweg

Een veilige vluchtweg kan uw leven redden.

  • Zorg ervoor dat vluchtroutes vrij zijn van spullen. Dan struikelt u niet. Leg bijvoorbeeld geen kleding op de trap.
  • Bepaal na een verhuizing altijd het nieuwe vluchtplan.
  • Laat jonge kinderen niet alleen thuis. Kan dit niet anders? Zorg er dan voor dat zij door de voor- of achterdeur kunnen vluchten en oefen het vluchtplan met de kinderen of andere medebewoners.
  • Zorg ervoor dat er geen afgesloten deuren zijn zonder dat u de sleutels binnen handbereik heeft.
Meer info over veilige vluchtwegen
Doe de check

De brandweer maakte een heldere checklist. Die vindt u hier. Zo ziet u zelf of u goed bent voorbereid. Dit geeft inzicht in uw eigen situatie, zodat u er zo veel als mogelijk aan doet om brandveilig te wonen. Zijn alle risico's zo klein mogelijk gemaakt? Fijn, voor de veiligheid van uzelf en uw buren.

Doe de check!

In de video's hieronder ziet u meer over brandveilig wonen, veilig opladen en het belang van vluchtwegen. 

Tips voor brandveilig wonen

Youtube thumbnail

Veilig opladen

Youtube thumbnail

Ken uw vluchtweg

Youtube thumbnail