Geen objecten gevonden

Hoornes Aardgas Vrij

Over dit project

De overheid heeft besloten dat alle woningen in Nederland in 2050 CO2 neutraal moeten zijn. Dat betekent dat woningen dan niet meer met aardgas verwarmd worden. Om dat ook in Katwijk voor elkaar te krijgen werken Dunavie, de gemeente Katwijk en het hoogheemraadschap Holland Rijnland aan een warmtenet in de buurt Kalkoven in de wijk Hoornes (Katwijk). De huurders daar kunnen zonder kosten overstappen op een schone manier van verwarmen. Zo houden we de wereld ook voor onze kinderen leefbaar.

Wat gaan we doen? 

Er komt een warmtenet in de Kalkoven-buurt. Een warmtenet is een andere naam voor stadsverwarming. Het betekent dat de woningen worden verwarmd door een ondergronds leidingstelsel in de straat, waar de woningen op aangesloten worden. De warmte wordt op een duurzame manier opgewekt, zodat er wel 70% CO2 bespaard wordt. De gemeente Katwijk organiseert de aanleg van het warmtenet. Een warmtebedrijf gaat het warmtenet aanleggen. Als er voldoende huurders willen aansluiten, zorgt Dunavie voor het aanpassen van de woningen.

CV-ketel verdwijnt

Als de woning wordt aangesloten op het warmtenet verdwijnt de aansluiting op aardgas. De CV-ketel wordt vervangen door een nieuw apparaat: de afleverset. De afleverset zorgt voor warm water en een warm huis, maar gebruikt geen aardgas. De warmte komt uit het ondergrondse leidingnet in de straat. De afleverset kan net zoveel warmte geven als een CV-ketel. Aan de woning hoeft dan ook weinig aangepast te worden.

Elektrisch koken

Als het aardgas in de woning wordt afgesloten, betekent dat ook dat het koken voortaan elektrisch gebeurt. Dat is veiliger en schoner dan koken op gas, en ook nog beter voor het milieu. De huurders die aansluiten op het warmtenet krijgen de aanschaf van een elektrische (inductie) kookplaat en een nieuwe pannenset vergoed.

Kosten

De overstap naar het warmtenet is voor onze huurders in Kalkoven gratis. Dunavie, de gemeente Katwijk en de overheid betalen gezamenlijk de aanleg van het warmtenet en de aanpassing van de woning. De maandelijkse kosten voor de huurder zijn vergelijkbaar met de kosten van een gasaansluiting, en waarschijnlijk zelfs iets lager.

Planning

Dunavie heeft in de zomer van 2021 positief advies van de bewonerscommissies gekregen voor de plannen. Vanaf november gaat Dunavie bij alle huurders in het projectgebied op bezoek om het voorstel te presenteren en vragen te beantwoorden. We rekenen erop dat zich rond de jaarwisseling voldoende bewoners hebben aangemeld. In de zomer van 2022 wordt definitief besloten of de aanleg van het warmtenet doorgaat. Daarna duurt het nog wel een aantal jaren voordat alles klaar is, want de aanleg van de ondergrondse leidingen is een flinke klus.

Meer informatie

Op de website www.hoornesaardgasvrij.nl is meer informatie over het project te vinden.

Deel deze pagina