Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Meerderheid huurders in Kalkoven kiest voor warmtenet

Meerderheid huurders in Kalkoven kiest voor warmtenet

Leestijd: 3 min

 

Meerderheid huurders in Hoornes-Kalkoven kiest voor warmtenet

De belangstelling voor een warmtenet onder bewoners in de Katwijkse wijk Kalkoven is groot. Een meerderheid van de huurders van woningcorporatie Dunavie kiest voor een aansluiting op het warmtenet. Samen met woningeigenaren die al eerder aangaven interesse te hebben in het warmtenet, is dat twee derde van alle huishoudens in Kalkoven. De aanleg van het warmtenet staat gepland voor de periode 2023 tot 2028.

Op 1 maart heeft Dunavie de akkoordverklaringen van haar huurders voor het warmtenet geteld. Dit gebeurde onder toezicht van stichting Huurdersbelangen de Duinstreek. Van de 286 woningen in Kalkoven in het bezit van Dunavie, kiezen 158 huurders voor een aansluiting op het warmtenet. Alle huurders zijn door Dunavie persoonlijk benaderd voor een uitleg over het warmtenet.

Naast deze huurders hebben zich al 148 particuliere woningeigenaren bij de gemeente aangemeld als belangstellende voor het warmtenet. Het warmtenet kan zo’n 500 woningen duurzaam verwarmen. Naast woningen krijgen straks ook scholen in de wijk hun warmte via het warmtenet.

Draagvlak doorslaggevend

Huurders van een eengezinswoning bij Dunavie kunnen zelf bepalen of ze wel of geen aansluiting willen op het warmtenet. Van de 70 eengezinswoningen kiezen 34 huurders voor het duurzaam verwarmen van de woning. Voor de appartementen heeft Dunavie per flatgebouw het percentage huurders bepaald dat graag wil aansluiten op het warmtenet. Als 70% van de huurders of meer wil meedoen, dan wordt het gehele flatgebouw aangesloten. De telling wijst uit dat in de drie flatgebouwen aan de Hoorneslaan de drempel van 70% is gehaald en alle 144 appartementen hier een aansluiting zullen krijgen. Onder de bewoners aan de Reygersberglaan was minder dan 70% belangstelling, zodat deze flats niet in aanmerking komen voor een warmtenetaansluiting.

Vrij van het aardgas

De aanleg van het warmtenet met duurzame warmte uit het water van de Rijn is bedoeld om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Een duurzaam warmtenet leidt tot 75% minder CO2-uitstoot. En in de woning zijn geen al te ingrijpende werkzaamheden nodig voor een aansluiting. Bovendien wordt Nederland zo minder afhankelijk van buitenlands aardgas uit bijvoorbeeld Rusland. Uiteindelijk wil de overheid een groot deel van de woningen in Nederland laten verwarmen met een warmtenet.

“Fijn dat huurders meedoen!”

Projectontwikkelaar Pieter Geene van Dunavie werkt al sinds 2018 aan de voorbereiding van het warmtenet. Hij is trots op de medewerking van de huurders: “We werken al een paar jaar met de gemeente Katwijk, het Hoogheemraadschap van Rijnland en Dunavie aan de voorbereiding van dit project. Al die tijd was het onzeker of er genoeg bewoners willen meedoen. Het is ontzettend leuk om nu te zien dat huurders hier enthousiast op reageren. Natuurlijk letten de deelnemers op de kosten, maar ze doen het zeker ook om de wereld een stukje schoner te maken.”

Makkelijke overstap

Na een overstap naar een warmtenet verandert er niet zoveel voor bewoners. Bijna altijd kunnen dezelfde radiatoren gebruikt worden als met de gasgestookte CV-ketel. De grootste verandering is het koken op een elektrische kookplaat, die de bewoners cadeau krijgen van de gemeente Katwijk, inclusief een nieuwe pannenset. Dankzij subsidies en een bijdrage van Dunavie kunnen huurders zonder aansluitkosten overstappen op het warmtenet.

Voor meer informatie over het warmtenet in Kalkoven zie www.hoornesaardgasvrij.nl