We merken dat er veel vragen en zorgen zijn over de vernieuwde huurvoorwaarden. Daarom willen we graag uitleggen waarom we deze hebben aangepast en wat dit betekent voor onze huurders.
Waarom krijg ik nieuwe huurvoorwaarden?
De nieuwe huurvoorwaarden zijn een modernisering van de bestaande afspraken. De oude voorwaarden komen uit 2010 en er is veel veranderd sinds die tijd. Denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving.
De nieuwe algemene huurvoorwaarden horen bij de huurovereenkomst die Dunavie met nieuwe huurders afsluit. Voor de uniformiteit leggen we deze ook voor aan onze huidige huurders. Bent u een zittende huurder en het niet eens met de nieuwe voorwaarden? Dan mag u deze dus weigeren en blijven voor u de oude voorwaarden gelden.
Wat is er veranderd?
De belangrijkste regels voor huurders en Dunavie zijn hetzelfde gebleven. Op sommige punten hebben we de voorwaarden duidelijker en specifieker gemaakt, zodat er minder ruimte is voor misverstanden. Dit helpt zowel huurders als Dunavie om te weten waar ze aan toe zijn. Dunavie heeft geen enkel belang bij het vastleggen van zaken en/of onderwerpen in de algemene huurvoorwaarden die ten nadele van de huurder zijn en juridisch niet ondersteund kunnen worden.
We zien drie onderwerpen die veel vragen oproepen. Deze leggen we graag beter aan u uit:
Overlast
We hebben het boetesysteem rondom (buren)overlast aangescherpt. We zien dat overlast toeneemt. Om die reden hebben wij de mogelijkheid om boetes uit te delen uitgebreid. Betekent dit dat als de hond van de buurman één keer blaft, hij direct een boete krijgt? Nee, natuurlijk niet. Dit artikel geeft Dunavie de mogelijkheid en handvatten om bij hardnekkige, langdurige overlast op te treden richting de overlastgever. Overigens is dit uiteraard niet het enige middel waarvan Dunavie gebruikmaakt bij het optreden tegen overlast.
Hoofdverblijf
Ook het artikel van hoofdverblijf roept vragen op. Dit artikel staat al in de ‘oude’ huurvoorwaarden. In de nieuwe voorwaarden leggen we uit wat een hoofdverblijf betekent. Een hoofdverblijf betekent dat je hier het grootste gedeelte van de tijd woont, en bijvoorbeeld niet bij iemand anders thuis.
Natuurlijk is het niet zo dat Dunavie zomaar bij onze huurders aanklopt om te checken of men het hoofdverblijf in de woning heeft en Dunavie aan een willekeurige huurder de vraag stelt of men de afgelopen 4 dagen in de woning verbleef en/of de tandenborstel op de wastafel staat.
Dit artikel is er om woonfraude te bestrijden. Zeker tijdens de huidige woningschaarste acteert Dunavie serieus op verdenkingen van woonfraude.
Beëindigen van de huurovereenkomst
De nieuwe huurvoorwaarden hebben geen invloed op de bestaande wettelijke regels rondom het beëindigen van een huurovereenkomst. Dunavie kan een huurovereenkomst alleen opzeggen in de gevallen die in de wet zijn vastgelegd, zoals bij ernstige overlast of illegale activiteiten in de woning. Dit was onder de oude voorwaarden ook al zo en is dus niet veranderd.
Nieuwe, of oude huurvoorwaarden?
We willen benadrukken dat huurders die het niet eens zijn met de nieuwe voorwaarden dit kunnen aangeven. Voor hen blijven dan de oude huurvoorwaarden gelden. Ons doel is om samen te zorgen voor een prettige en veilige woonomgeving. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.