Familie Zwaan huurt al 43 jaar bij Dunavie, nu in nieuwbouw

Publicatiedatum: 08-10-2020

Dinsdag 22 september. Katwijk en omgeving is gehuld in een dik pak mist. Een kleine wereld. Elwin en ik fietsen vanaf kantoor naar de Anna van Berchemstraat in Rijnsburg. Alweer een jaar geleden hebben we hier project ‘De Kwekerij’ opgeleverd, met 35 NOW eengezinswoningen. 

Bij de voordeur staan twee stenen beelden van Franse Bulldogs en op het glas van de deur steelt een sierlijke zwaan de show. Het is een knipoog naar de achternaam van de familie waar we te gast zijn; Willem en Erna Zwaan. 

Hergebruikte stenen voor de tuin 
Meteen als we binnenkomen, worden we geraakt door de sfeer van het huis en begroet Franse Bulldog Bo ons met waaks geblaf. Direct valt de mooie tuin op, wat een plaatje! Als ik de familie een compliment geef, begint het gesprek meteen. ‘We hebben de tuintegels meegenomen van ons vorige huis dat in de toekomst wordt gesloopt. We woonden 120 meter verderop. Het kleine hekwerk gevuld met stukken steen hebben we op maat gemaakt voor de nieuwe tuin. Alles is mooi hergebruikt’. Dat deze tuin aanvoelt als een perfect onderhouden tuin en in ‘De Kwekerij’ ligt, kan geen toeval zijn. Willem zegt tussen neus en lippen door dat de tuin écht het werk van Erna is. 
 
Super comfortabel tijdens de hittegolf 
Willem werkt in de wereld van architecten en is daarom technisch onderlegd. ‘De woning is uiterst comfortabel. Het NOM-principe* heeft zichzelf afgelopen zomer met de hittegolf bewezen. Doordat het huis gasloos verwarmd én gekoeld wordt, was het 22 graden binnen terwijl buiten met 34 graden de mussen van het dak vielen’. De woning wordt door middel van zonnepanelen voorzien van energie en koken doet de familie op inductie in hun eigen geplaatste keuken. 
 
‘Toen we hier kwamen wonen, hebben we meteen de keuken aangepast. Dunavie was erg meewerkend om dit te doen. We hebben alles netjes afgestemd en kwamen erachter dat er heel veel mogelijk was. Zo hebben we dit jaar zelf een mooie veranda geplaatst. Erna bedenkt alles en ik voer het werk samen –in dit geval met de buurman- uit’ aldus een trotse Willem. 

Al 42 jaar huurder bij Dunavie
De familie huurt al 42 jaar bij Dunavie. In al die jaren hebben ze binnen een straal van 600 meter gewoond. Drie keer moesten ze verhuizen, omdat hun woning werd gesloopt. Van een flat, naar appartement tot ze uiteindelijk in deze woning kwamen. 

‘Eerst wilde ik helemaal niet weg’ zegt Erna als Elwin vraagt hoe ze de overstap heeft ervaren. ‘Maar Willem heeft flink op mij ingepraat. Zelfs tijdens de bouw twijfelde ik nog, dan zag ik de wanden worden geplaatst en dacht ik, hoe gaat dit worden? Maar door de aanpassingen in de woonkamer en de gang die we zelf hebben uitgevoerd, zag ik ineens wat een prachtig huis dit was. Eenmaal opgeleverd voelde ik me er zo thuis dat ik er nooit meer weg wil. Het enige waar ik aan moet wennen is dat ik met 34 graden buiten, binnen nog sokken draag omdat de vloer naast verwarmt ook koelt’ zegt Erna hardop lachend. 

Bo is ondertussen gewend aan het bezoek. Zijn domein -de tuin- bekijken we nog even in detail. Hij staat prachtig in bloei. Willem vertelt over de berging die hij zelf naast het huis heeft geplaatst. ‘Alles in overleg met Dunavie en compleet in stijl van de bergingen aan de overkant. Als je niet beter zou weten, dacht je dat het altijd zo heeft gestaan. Je snapt, wij willen hier nooit meer weg’. Daar is Erna het helemaal mee eens. ‘Het enige puntje wat beter zou kunnen is het grasveld voor de deur, dat verdient nog wel wat aandacht. Het blijft onder water staan en is niet wat we voorgeschoteld hebben gekregen’ sluit Erna af. 

Willem en Erna hebben zelf nog zonwering aangebracht. De kleuren sluiten naadloos aan op die van de kozijnen. De woning is helemaal af. Dunavie heeft een prachtige woning opgeleverd, maar de bewoners hebben er een warm, sfeervol en stijlvol thuis van gemaakt. En dat is precies wat we bij Dunavie willen doen; met elkaar zorgen voor een prettig thuis voor onze bewoners! 

Wil jij ook weten wat de mogelijkheden zijn van een eigen keuken of het plaatsen van zonneschermen of een veranda? Of de indeling van je woning veranderen? Bekijk onze speciale internetpagina: https://www.dunavie.nl/woningaanpassing 

*NOM staat voor nul-op-de-meter. Deze woningen zorgen zelf voor energie middels zonnepanelen en halen hun warmte via een warmtepomp uit waterlussen in de grond. Bewoners hebben daarmee een extreem lage energierekening. Middels een maandelijkse bijdrage bovenop de huur, betalen bewoners mee aan de duurzame en dure installaties. 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden