Circulair slopen, beton, dakpannen en bakstenen komen terug in nieuwbouw van Dunavie in Rijnsburg
Dunavie bouwt 117 nieuwbouwwoningen aan de Petronella van Saxenstraat en omgeving. Maar voor de nieuwbouw start, moet er eerst worden gesloopt. De 72 woningen worden zodanig geoogst, dat er zo min mogelijk afval overblijft. Zo wordt het beton afgevoerd naar de betonfabriek, waar het letterlijk wordt teruggebracht tot de oorspronkelijke grondstoffen (zuiver zand, grind en cement. Deze voor Nederland unieke techniek maakt het mogelijk dat deze grondstoffen benut kunnen worden voor het maken van nieuwe sociale woningen. Voor het eerst wordt er door Dunavie op deze wijze circulair gesloopt, of beter gezegd; geoogst.
Van containerbegrip naar concreet resultaat
Duurzaamheid is een beetje containerbegrip geworden. Van landbouw tot automotive en van staalproductie tot woningbouw, allemaal gaan we aan het verduurzamen. Eigenlijk is het niets anders dan ‘zo lang mogelijk gebruiken en daarna hergebruiken’. Dat is precies wat Dunavie en New Horizon gaan doen. De materialen die worden geoogst, zijn grondstof voor nieuwe bouwmaterialen. Zo worden de oude dakpannen de basis voor nieuwe bakstenen. Het plaatmateriaal uit de oude keukens is de start van nieuw plaatmateriaal waar vervolgens circulaire keukens van worden gemaakt.
Manager vastgoed Lonneke Kienhuis heeft bijna groen bloed. ‘Als we ergens onze rol kunnen pakken, zullen we dat niet nalaten. Vorig jaar hebben we Duurzaam Dunavie geschreven, waarin onze groene missie staat. Circulariteit is daarin een supermooi doel, want zonder afval is de wereld een stuk beter af. Met de oogst van deze 72 woningen besparen we de CO2 uitstoot die gelijk is aan de jaarlijkse uitstoot van 125 gezinnen op jaarbasis. Dat we daar bewust voor kiezen en op investeren met het team van collega’s maakt mij trots en enthousiast. Zo geven we de nieuwe huurders van deze energie neutrale woningen een échte groene start.’
New Horizon, een eigenwijze speler in de traditionele markt
‘Als we met partijen als Dunavie op deze manier mogen oogsten in plaats van traditioneel slopen, maken we echt meters met elkaar. Het naar de storthoop brengen, als bodembedekkers in de wegenbouw gebruiken is leuk, maar het kan vele malen beter, schoner én spannender’ zo vertelt directeur Alex Verkuijlen. ‘Hoe gaaf is het als je beton uit deze woningen kunt halen, het terugbrengt naar de fabriek en zij er nieuwe, super duurzame beton van maken. Dat Dunavie er ook nog eens voor kiest om precies dát nieuwe beton terug te laten komen, dát is circulariteit. Het toon lef dat Dunavie in een traditionele markt van woningcorporaties deze keuzes maakt. Dat toont leiderschap. New Horizon werkt daar graag aan mee. Met het bouwbord wat we vandaag hebben onthuld laten we passanten zien hoeveel CO2 we tot dat moment hebben bespaard. Dat maakt het tastbaar en spreek tot de verbeelding’.
Duurzame waterafvoer en start bouw
De komende periode wordt er geoogst, daarna legt de gemeente samen met Dunavie een nieuw gescheiden riool aan. Het relatief schone regenwater wordt gescheiden afgevoerd van het vuilwater (wasmachine, toilet, douche etc.). Dit schone water komt terecht in het dichtstbijzijnde oppervlaktewater en het vuilwater verdwijnt in het riool. Na de rioolaanleg begint het verder bouwrijp maken van het terrein. De startbouw wordt verwacht in de tweede helft van 2022. De eerste woningen zullen halverwege 2023 worden overgedragen aan de nieuwe bewoners. Ongeveer een half jaar voor oplevering worden de woningen pas verhuurd via Huren in Holland Rijnland.
----
Noot voor de redactie, niet ter publicatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Judith Oudshoorn, bestuurssecretaris via j.oudshoorn@
-----