'Ik verbruik bijna geen stroom, maar toch wil ik zonnepanelen!'

Publicatiedatum: 27-07-2020

Het is vrijdagochtend 24 juli. Het is rustig in de  Katwijkse Jaap Bergmanstraat. Er staan wat busjes van schilders en een buurvrouw loopt met haar hond door het park. Opvallend zijn de hekwerken op de daken. Ondertussen zet mevrouw Guijt – Klinkenberg een pot koffie.

Met haar 77 jaar heeft ze in al heel wat woningen van Dunavie gewoond. Waar ze nu woont, zit ze helemaal op haar plek, inmiddels al bijna 14 jaar. Reden dat we op de koffie gaan, is de  verduurzaming van het complex waar ze woont en haar enthousiasme daarover.

Het is zo fijn wonen
‘Die schilders, dat zijn echte vakmannen. Ze zijn vriendelijk, maken een praatje en lolletje en werken hard. Het knapt zo enorm op’.  Zo ziet ze dat graag. Mevrouw komt zelf uit een vissersfamilie en weet wat hard werken is. Recent zijn bij haar de daken compleet vernieuwd, zonnepanelen aangebracht, het schilderwerk aangepakt en het hang- en sluitwerk vervangen. Ze is erg blij met het resultaat. ‘Ik woon hier heel fijn. Het zijn gewilde woningen en ik heb hier alles. Dat de buitenkant nu zo is opgeknapt is prachtig. Zo loop je toch wat lekkerder door de voordeur’.

Niet alleen een thema voor jongeren
Duurzaamheid is niet alleen iets van jongere generaties. Heel bewust heeft deze bewoonster gekozen voor zonnepanelen. ‘Ik was kleding maar eens per 14 dagen, ik verbruik bijna geen stroom, maar toch heb ik er voor gekozen. Ook heb ik met mijn zoon overlegd, maar uiteindelijk vind ik het klimaat en milieu ook belangrijk. Daarom heb ik het toch gedaan, maar mijn buurvrouw nog niet. Mocht er ooit iemand na mij komen in dit huis, liggen ze er maar vast mooi op’! Bij het Dunergie-programma geeft Dunavie bewoners zelf de keuze, voor in dit geval zonnepanelen. Dunavie investeert erin en de bewoners betalen een kleine maandelijkse bijdrage bovenop de huur.

Dunavie wil dolgraag bijdragen aan duurzame woningen
Op het gebied van onderhoud besluit Dunavie dat verduurzamen belangrijk is. Zo zijn bij de dakvernieuwing de meest duurzame keuzes gemaakt.

Arie Haasnoot, opzichter bij Dunavie vertelt: ‘Mevrouw gaat straks echt het verschil merken. De woning gaat in de zomer veel minder snel opwarmen. In de winter wordt het sneller warm, dus verbruikt ze minder energie. Omdat het platte daken zijn, koelen ze snel af en warmen ze snel op. De nieuwe daken geven echt een stuk meer comfort en zijn energiezuiger. Tevens proberen we zo veel mogelijk werk te combineren. Als we toch op het dak bezig zijn, kunnen we meteen panelen plaatsen, daklijsten schilderen etc. De steigers staan er toch. Duurzaamheid is ook slimme keuzes maken’.

Uw woning ook verduurzamen?
Wilt u ook weten wat de mogelijkheden zijn van verduurzaming? Check middels uw postcode of de woning in aanmerking komt op: https://degroenekeuzevan.dunavie.nl/
Of bekijk hier het overzicht.

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden