Hoe ventileer ik mijn woning?

Goede ventilatie van de woning is van groot belang. Dagelijks vervuilen we de lucht binnenshuis met koken, douchen en stoken. Het ventileren van de woning is nodig om zuurstof toe te voeren en vervuilde en vochtige lucht af te voeren. Wanneer u niet voldoende ventileert, bestaat de kans op schimmelvorming en een muffe lucht in de woning.

Wat is ventileren?

Ventileren is een continu proces waarin verse lucht in uw huis komt. In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar, bobbelend behang, schimmel op muren of plafond, schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt.

Ventilatietips

  • Droog de was buiten. Als u in huis de was droogt, houd dan altijd een raam of balkondeur in de buurt open. 
  • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan of zet een raampje open. Overtollig vocht wordt zo afgevoerd.
  • Droog na het douchen de tegels met een trekker of een handdoek. Ventileer tijdens het douchen tot een half uur daarna.
  • Zorg ervoor dat de roosters in uw woning altijd openstaan. Hierdoor krijgt u frisse lucht in de woning.
  • Al wordt de woning (omdat er niemand is) overdag niet gebruikt, zorg ervoor dat het niet te koud wordt. Te zuinig stoken kan vochtproblemen veroorzaken. Laat ook 's nachts de temperatuur niet onder de vijftien/zestien graden komen.
  • In een vochtig huis is het aan te bevelen om meubelen vrij van de buitenmuren te zetten. Enkele centimeters is al voldoende om achter de meubelen luchtcirculatie te maken.
  • Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. Hierdoor komt er droge frisse lucht naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden