Voorkom bevroren waterleiding bij extreem winterweer

In deze koude tijd krijgen wij regelmatig meldingen binnen van bevroren leidingen en watermeters die beschadigd of defect zijn. Wij adviseren onze bewoners maatregelen te treffen om dit te voorkomen.

Tips om bevroren waterleiding te voorkomen:

  • Pak de waterleiding die uw woning in komt goed in. Deze waterleiding heeft de meeste kans op bevriezing en vindt u meestal in de kast bij de watermeter of in het vloerluik bij de voordeur. Omwikkel de waterleiding bijvoorbeeld met isolatiemateriaal, een deken of oude doeken. Hetzelfde geldt voor de buitenkraan.
  • Laat leidingen die u niet gebruikt leeg lopen (buitenkraantjes, leidingen tegen een koude buitenmuur)
  • Zet de thermostaat ’s nachts niet helemaal uit en draai alle radiatoren een klein beetje open.
  • Maak alles goed tochtdicht, want tocht in combinatie met vorst zijn de grootste vijanden van leidingen.
  • Als uw waterleiding de kans heeft om snel te bevriezen, zet dan de kraan van uw douche een klein beetje open en vang het water op in een bak. U kunt het water dan weer hergebruiken.

Heeft u vorstschade?

Zijn er leidingen bevroren? Of is uw watermeter defect? Als er geen water meer uit uw kranen komt, controleer dan eerst even bij de buren. Als zij nog wel watertoevoer hebben is de kans groot dat uw leiding ergens bevroren is. Wij raden u dan aan om direct een loodgieter te bellen. Het is belangrijk voorzichtig om te gaan met bevroren waterleidingen en te voorkomen dat er een breuk in de leiding ontstaat. Mocht uw watermeter gesprongen zijn, dan kunt u hiervoor uw waterbedrijf bellen: Dunea op 088-347 47 47.

Let op: voorkomen is altijd beter.

U bent zelf verantwoordelijk voor de waterleiding in uw huis. De kosten voor het repareren of ontdooien van uw leiding of watermeter zijn voor uw rekening, zoals ook afgesproken met u in het huurcontract. Denkt u er ook aan dat als u waterschade heeft, u dit direct bij uw verzekeraar moet melden.