< Terug naar overzicht

De Rooie Buurt viert oplevering met stamppot

28-01-2011

Donderdag 27 januari organiseerde Dunavie het Winterfeest Rooie Buurt ter gelegenheid van de afronding van dit grootschalige renovatie en sloop/nieuwbouw project in de Rooie Buurt. Ook de gemeente Katwijk is bijna klaar met de herinrichting van de openbare ruimten, die qua stijl helemaal aansluit bij de uitstraling van de Rooie Buurt. Dus tijd voor een feestelijke bijeenkomst. Naast het officiële gedeelte: een terugblik door betrokken partijen en het onthullen van de teruggeplaatste gedenksteen stond, net als bij de feestelijke start op 8 februari 2005, een winterbarbecue klaar voor de bewoners van de Rooie Buurt. Dunavie kijkt terug op een succesvol opleveringsfeest.

Terugblik
De Rooie Buurt in Katwijk bestond uit 232 arbeiderswoningen gebouwd tussen 1916 en 1923. Een deel van woningen is gesloopt en vervangen door nieuwbouw koopwoningen. Verder zijn er 177 woningen ingrijpend gerenoveerd, waarmee het unieke historische karakter van de wijk voor Katwijk is behouden. De gevels werden indertijd door de achitect Jesse aantrekkelijk gemaakt door het toepassen van topgevels, geknikte gevelwanden en hoekaccenten zoals torentjes en verschillende raamopeingen en bovenlichten. Om deze Jesse stijl te behouden werden de voorgevels in oude luister hersteld. Bovendien kregen alle woningen de originele ramen met glasroeden weer terug. Aan de achterkant werden de woningen uitgebreid en vooorzien van een compleet nieuwe achtergevel. Deze nieuwe achtergevels werden helemaal wit karakteristiek voor de Katwijkse architectuur.

De bewoners van deze woningen werden hiervoor gefaseerd uitgeplaatst. Zij hadden de keuze om een aantal jaren naar een wisselwoning te verhuizen of naar een andere woning buiten de wijk. Ruim zestig huurders zijn, na de renovatieperiode, teruggekeerd in de wijk. Een aantal van deze bewoners is zelfs meerdere malen naar een wisselwoning verhuisd.


Onderschrift foto's:
Met het onthullen van de teruggeplaatste gedenksteen door Huig van den Oever (bewonerscommissie), Wethouder Binnendijk, Niels Doodeman (Heddes Bouw) en Alfred Busser (Dunavie) is het project Rooie Buurt officieel opgeleverd.

< Terug naar overzicht