MG 4740 header nieuws
< Terug naar overzicht

Project Cleijn Duin naast energieverlagende maatregelen ook duurzaam

19-09-2011

Deze maand is Heembouw gestart met het project Cleijn Duin. Dunavie heeft opdracht gegeven de 78 woningen te renoveren. De uitstraling van het woongebouw wordt verbeterd en in de woningen komen nieuwe keukens en badkamers. Een groot deel van de bewoners heeft ervoor gekozen om gebruik te maken van een logeerwoning, om minimaal overlast te hebben van het project. Het project heeft een duurzaam karakter.

Duurzaamheid
Woningcorporatie Dunavie en aannemer Heembouw staan voor duurzaamheid. Dit komt onder andere tot uiting in het onderhoudsproject aan het Cleijn Duinplein in Katwijk. Naast alle energiemaatregelen die in dit project worden genomen, wordt ook alleen hout met het FSC-keurmerk gebruikt. Aannemer Heembouw is sinds 2010 officieel FSC CoC gecertificeerd. In het project Cleijn Duinplein worden dus naast de energiebesparende maatregelen ook duurzame materialen toepast. Deze afspraken werden bekrachtigd door een feestelijke ondertekening van het contract tussen Dunavie, Heembouw en FSC Nederland.

FSC-Keurmerk
Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen die van het bos afhankelijk zijn. Door te kiezen voor FSC-hout en dragen Dunavie en Heembouw bij aan milieuvriendelijk en economisch verantwoord bosbeheer.

Heembouw FSC-gecertificeerd
Heembouw is sinds 2010 FSC CoC (Chain of Custody) gecertificeerd. Dit betekent dat Heembouw aan de door FSC gestelde voorwaarden voldoet om te mogen claimen FSC-hout toe te passen. Via certificering worden FSC-producten door de hele handelsketen -van bos tot bouwwerk- gevolgd, zodat gewaarborgd wordt dat producten met een FSC-claim met zekerheid afkomstig zijn uit een verantwoord beheerd bos. Bij de uitvoering van het project Cleijn Duin wordt alleen FSC-hout toegepast.

Energieverlagende maatregelen
Bij grote onderhoudsprojecten streeft Dunavie er naar om het energielabel met minstens twee stappen te verbeteren. In het complex aan het Cleijn Duinplein gaat Dunavie een nieuwe methode toepassen: een vernieuwd gezamenlijk systeem met warmteterugwinning. Qua conform biedt dit systeem minimaal hetzelfde als een individueel systeem, doordat de verwarming per woning in te regelen is. Door het plaatsen van het nieuwe collectieve systeem, het isoleren van de gevels, het plaatsen van isolatieglas, het isoleren van de vloeren van de onderste etagewoningen, gaat het energielabel voor dit complex van G naar B, dat is een verbetering van vijf stappen. En dat betekent een aanzienlijke energiebesparing en daarmee dus ook een besparing in de verbruikskosten van het gas voor de bewoners. Hoe groot die besparing is, hangt uiteraard af van het energieverbruik per huishouden.

 


< Terug naar overzicht