MG 4740 header nieuws
< Terug naar overzicht

Gevolgen uitspraak Raad van State

05-02-2016

De Raad van State bepaalde afgelopen woensdag, 3 februari 2016, dat de Belastingdienst onterecht inkomensgegevens van huurders aan verhuurders heeft verstrekt omdat dat tegen wet is. De Raad van State heeft aan haar uitspraak nog geen verdere consequenties verbonden.

Woningcorporaties ontvangen deze gegevens om invulling te kunnen geven aan het kabinetsbeleid tegen scheefwonen. Door huurders met een inkomen boven de inkomensgrens een hogere huurverhoging te geven wil de minister scheefwonen tegen gaan en de doorstroming op de huurmarkt op gang helpen.

Wat vindt Dunavie
Ook wij hebben de afgelopen jaren (deels) de inkomensafhankelijke huurverhoging doorgevoerd. Uiteraard omdat wij het beleid van de minister uitvoeren, maar ook omdat wij vinden dat huurders die meer verdienen ook meer zouden moeten betalen voor een woning die eigenlijk bedoeld is voor mensen met een echt laag inkomen.

Nieuwe wet
Minister Blok heeft maatregelen genomen om in de wet op te laten nemen dat de Belastingdienst verplicht is inkomensverklaringen te verstrekken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State. Deze wetswijziging, de Wet Doorstroming Huurmarkt, wordt momenteel in de kamer behandeld. De minister denkt nu na over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State voor de huurverhoging per 1 juli 2016.

Uitkomst afwachten
Wij kunnen op dit moment geen uitspraken doen over wat de gevolgen zijn. Wij moeten de nieuwe wetgeving en de conclusie van de minister afwachten.
< Terug naar overzicht