Energielabels: wat verandert per 1 januari 2015?

 

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. 

  • Dunavie is verplicht bij verhuur en verkoop een energielabel beschikbaar te stellen.
  • De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat vanaf januari 2015 handhaven. Bij het ontbreken van een geldig energielabel, kan de boete oplopen tot ongeveer € 400. 
  • Het nieuwe energielabel loopt van G t/m A. 
  • Dit energielabel geeft geen indicatie meer van verbruik en geeft een (nog) globaler energiebesparingsadvies.

Woningwaarderingstelsel

De nieuwe rekenmethode van het energielabel heet Nader Voorschrift. Deze methode leidt tot een andere Energie-Index (EI) van huurwoningen. Dat heeft gevolgen voor onder meer het woningwaarderingsstelsel (WWS), het puntensysteem dat de maximale huurprijs van woningen bepaalt. In het WWS wordt een nieuwe tabel opgenomen die het aantal WWS-punten bij de nieuwe EI aangeeft. Woningen kunnen door het Nader Voorschrift in een andere EI-puntenklasse belanden, met als gevolg een verandering in de maximale huurprijzen van woningen.

Gevolgen

  • Tot 1 januari 2015: de huurprijzen worden gebaseerd op het energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 of op het bouwjaar indien er geen energielabel beschikbaar is;
  • Vanaf 1 januari 2015: de huurprijzen worden gebaseerd op het Energie-Index getal, het energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 of op het bouwjaar indien beide niet beschikbaar zijn.

Wat betekent dit voor u?

U huurt op dit moment een woning van Dunavie

Er verandert niets. De huurprijs wordt gebaseerd op het energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 of op het bouwjaar indien er geen energielabel beschikbaar is.

U huurt vanaf 1 januari 2015 een woning van Dunavie

De huurprijs wordt gebaseerd op het Energie-Index getal, het energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 of op het bouwjaar indien beide niet beschikbaar zijn. Op de datum van het tekenen van het huurcontract ontvangt u ook het energielabel.

U koopt vanaf 1 januari 2015 een woning van Dunavie

Het nieuwe energielabel heeft geen invloed op de verkoopprijs. Op de overdrachtsdatum ontvangt u bij de notaris een energielabel van Dunavie.